Örökség-e a graffiti?

 2013.03.27. 20:08

Mai örökségünk nem egy hagyományos értelemben vett épület, hanem Budapest harmadik kerületében, a HÉV Filatorigát nevű megállójában, a Ladik és a Bogdáni utca között húzódó kerítés fala.

IMG_0008.jpg

A fal az egykori harisnyagyár mentén található, s az utcafront felől teljes terjedelmében graffitikat hordoz. Óbuda e környékének története már az 1700-as évektől szorosan összefüggött a hazai textilipar történetével. Erre utal a Filatorigát (korábban Filatoridűlő) helynév is, mely a latin filamentum, szál szóból eredeztethető. Budapest ezen elhagyatott ipari területe jó táptalajul szolgált a magyarországi graffitis szubkultúra számára.

Egy kis helytörténet. II. József uralkodása idején kezdődött el a textilipar és ezen belül is a rendkívül elmaradott selyemipar fellendítése. Ezzel a céllal invitálta II. József hazánkba az itáliai selyemszakértőt, Mazzocato Ágostont, aki eleget téve a felkérésnek vállalta a Selyemfonó és a Selyemgombolyító irányítását. A selyemfonót, más néven filatóriumot 1780-82 között építették fel a Duna-part közelében, az Újpesti vasúti híd budai hídfőjénél. Az előbb említett épület már nem áll, viszont a mai Harrer Pál utcában még látható a gyár egy épülete.

IMG_0014.jpg

A filatóriummal egy időben alapította meg Goldberger Ferenc indigófestő az üzemét a mai Lajos utcában, ahol a Textilmúzeum található. Goldberger „Goli” gyára gyáróriássá nőtte ki magát az alapítástól eltelt kétszáz évben. A II. világháború után a pamutnyomó vállalat egyik legjelentősebb üzeme lett. Az 1980-as évek közepéig – a magyar textilipar hanyatlásának kezdetéig – a „Goli”, selyemkészítő gyár, az óbudai Fehérítő, valamint a Harisnyagyár határozta meg egykor Budapest ezen városrészét.

Mi határozza meg ma a városrész arculatát? Meghatározzák egyfelől a még álló és még nem átalakított gyárépületek, melyek közül eredetiségében talán legkiemelkedőbb a harisnyagyár egykori épülete. A gyáron kívül a környék legmeghatározóbb jelensége az elhagyott harisnyagyár kerítését megszínesítő graffiti-fal. Ebben az esetben azonban többről van szó, mint egy elhagyott gyár megszínesítője, mivel ez a fal a magyar graffitis szubkultúra legfontosabbnak mondható helyszíne. Fontossága már csak abból a szempontból is megkérdőjelezhetetlen, hogy a magyarországi graffiti művészet kezdetének színtere volt.

IMG_0041.jpg

A mai értelemben vett graffiti hullám Magyarországot az 1990-es évek elején érte el. Három-négy év kellett, mire az irányzat megerősödött és megjelentek az egyszerű tageknél komolyabb festésre szakosodott csoportok, mint például a PNC (Pride not Crime). A műfaj elterjedését nagyban befolyásolta a hip-hop zene népszerűsödése. A hip-hop zene és a graffiti párhuzamos és kölcsönhatásban álló jelenségként jól körvonalazható életstílust diktáltak, tehát a hip-hop zene kibontakozásával a graffiti is egyre inkább elterjedt. Ezen műfaj jellegzetessége, hogy idegen lény a város valamelyik elhagyott terén. A feliratokat csak a belső emberek értik. Ezen szubkultúrába tartozó emberek crew-ekbe (bandákba) csoportosulva a csoport egyezményes szignóját terjesztik a város különféle terein. Ezek a terek pedig együtt szólnak a graffiti alkotással, a kettőt mindig együtt kell látni. A graffiti művek jelentéstartalmának, minőségének ugyanúgy meghatározó eleme a közeg, ahol elhelyezkedik, mint maga az alkotás. Ha ezen művek egy-egy darabja bekerülne egy kortárs galériába, lényegének egyik felét elvesztené. Tehát együtt olvasandók.

Magyarországon legnagyobb számban a szabadkézi, hagyományosnak tekinthető graffitik találhatók meg, de már az új hullámhoz tartozó sablonnal, vagy matricával készített street art műfaja is megjelent. Ez első ismert ilyen típusba tartozó magyar csoport, az 1000% 2001-ben jelent meg. 2002-ben tűnt fel a DTM (Dekor Team, Durva Trabantos Matrica). Sokak által ismertebb csoportnak mondható a szegedi székhelyű Kétfarkú Kutya Párt is.

IMG_0043.jpg

Megfontolandó lenne védeni a Filatorigát megálló graffiti-falát, mely az egyetlen ilyen legális fal a városban. A védelem lehetőségének gondolatát a gyár kapcsán felmerülő hasznosítási tervek indították el. Mivel egy folyamatosan megújuló felületről van szó, a védelem a fal meg- és fenntartására és nem annak külső megváltoztathatatlanságára vonatkozik. A filatorigáti graffiti-fal esetleges műemlékké nyilvánítása tehát a magyarországi graffiti történetének, valamint a legkvalitásosabb magyar graffitik kulcsfontosságú helyszínének védelmét jelentené. A fal mögött lévő gyár hasznosítását még nem oldották meg, de tekintve, hogy Óbuda ezen részén viszonylag sok gyárépület maradt fenn, el lehetne gondolkodni egy olyan felhasználási lehetőségen is, mely a fiatalok körében létrejött szubkultúrának biztosítana egyfelől kultúrközpontot, másfelől további alkotóhelyeket. A hely ilyen típusú hasznosítását erősíti a közelben minden évben megrendezett nemzetközi szintű Sziget fesztivál, mely alatt több ezer fiatal vonul át a Filatorigát megállón.

Sidó Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr105176567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Today05 2013.03.28. 14:27:27

index címlap, trollhullám érkezőben, brace brace brace :)
egyébként nagyon szeretek arra hévezni/bringázni, időnként olyan festmények vannak a falon, amiknek minden kétséget kizáróan művészeti értékük van, főleg úgy, hogy tudni róluk, múlandóak, és nem sokáig lehet bennük gyönyörködni, én örülnék, ha védenék, meg annak is ha rendeznék a környéket, kivilágítás esetleg padok, meg ilyen mindenféle luxuscuccok :)

_UnderCover_ 2013.03.28. 15:54:25

Én leszek az első troll: A KEZÉT LETÖRNÉM AZ ÖSSZESNEK!
:D

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2013.03.28. 23:22:27

Helyeslem a kezdemenyezest
Udito hangvetelu es megkozelitesu a poszt

Margó Kőrösy 2016.08.23. 16:57:02

@_UnderCover_: üdítő látvány. ha lenne lehetőségem, fotóznám, eltenném emlékbe. sok, kedves, sőt meglepően jó alkotást láttam már. miért is kell eltörni a kezét?
süti beállítások módosítása