A Vidámpark öröksége

 2014.10.16. 10:21

Már egy éve, hogy bezárták a Vidámparkot, de akkori formájában, mégsem merülhet feledésbe, hiszen a főváros történelmének szerves részét képezte. A mai felnőttek nagy része nosztalgikus mosolygással emlékezhet vissza az ott eltöltött felhőtlen napokra és sokuk valószínűleg kivitte a saját gyermekét, vagy akár már unokáját is, annak a reményében, hogy ugyanolyan kellemes emlékkel ajándékozza meg, mint annakidején őt a szülei.

A Vidámpark jelentős múltjáról tanúskodnak a jelenleg is álló és működőképes, műemléknek minősített játékok is, így például a Körhinta, a Hullámvasút, a Barlangvasút vagy a Mesecsónak.

ok_1.jpg

A Vurstli bejárata 1905 körül (korabeli képeslap)

A Vidámpark legkorábbi elődjének a Vurstlit tekinthetjük, ami a 19. század elejétől egészen 1950-ig működött az Ördögdűlőn, ami ma a Városliget. A Vurstli elnevezés feltehetően a német Würstl szóból eredhet, ami a nagyon népszerű és mindenki számára elérhető szokásos ligeti ételt, egyfajta kolbászt jelent. A mai Liget területe népszerű kirándulóhelye volt a városiaknak, bár leginkább a tehetősebb polgárok jártak oda, mert akkoriban csaknem egy órára feküdt a várostól, ezért lovas kocsival volt a legegyszerűbb megközelíteni. A környezet kiválóan megfelelt a különböző mutatványosoknak, hiszen a kiránduló emberek szívesen szórakoztatták magukat ilyen látványosságokkal. Előbbieket 1808-ban Pest városából kitiltották, így a Ligetben még inkább megnőtt számuk. Ez vezetett ahhoz, hogy 1810-ben Grossinger Leopold megkapta az első két évre szóló bormérési engedélyt, ami már egyféle állandóság kezdetét jelentette. Az ő üzlete mellett épült fel az első lóhajtásos körhinta is. 1815-ben felépült az első faépület Aloys Schmidt tiroli mutatványos megrendelésére, amiben tűznyelővel, erőművésszel és képmutogatással szórakoztatták a nagyérdeműt. 1827-ben a körhinta mellett már egy nyári vendéglő is működött, 1828-ban pedig egy favázas csúszdát is létesítettek. 1832-ben megindult az omnibusz, ami megkönnyítette a kijutást a városból. A Vurstli hivatalos, szervezett formájú kezdete 1838-ra tehető, amikor Wexlehner Sebestyén állandó letelepedési engedélyt kapott. A fejlődés megállíthatatlanul zajlott és az 1860-as években már két körhinta, céllövölde, istálló, több kocsma és egy lóhajtásos óriáskerék is volt, a mutatványosok pedig egyre csak szaporodtak, a szórakozni vágyó közönség legnagyobb örömére.

ok_2.jpg

A körhinta épülete napjainkban (forrás: wikimapia.org)

Jelentős riválisként és a Vidámpark másik elődjeként 1912-ben megnyitotta kapuit az Angol Park. Kurt Meinhardt Németországból érkezett, és 1908-ban nyitotta meg Sárkányvasútját a Vurstliban. Ez az attrakció olyan sikeres volt, hogy mindössze két évvel később lehetősége nyílt rá, hogy megvegye a Vurstli szomszédságában található Amerikai Parkot. Ezt átalakítva hozta létre az Angol Parkot, ami a középosztály szórakozóhelyévé vált. Ebben a parkban épült fel a ma már műemléki védettséget élvező Amerikai Magasvasút (a hullámvasút), a Csodacsónak (Mesecsónak), és a sokáig igen népszerű, de sajnos 1979-ben leégett Elvarázsolt Kastély is.

ok_3.jpg

A körhinta belső tere napjainkban (forrás: indafoto.hu)

Az első, majd a második világháború és a közöttük lévő időszak sem kedvezett túlságosan a két szórakoztató létesítménynek, de évről évre igyekeztek újat mutatni látogatóiknak, mígnem az államosítások révén 1950-ben összevonták a Vurstlit és az Angol Parkot létrehozva ezzel a Budapesti Vidámparkot. Az új intézmény az első években jelentős átalakulásokon ment keresztül, több régi játékot megszüntettek és újakat hoztak a helyükre, fénykorát pedig a ’70-es években érte el. A rendszerváltás utáni időszak nem kedvezett a park számára, hiszen megváltoztak a szórakozni vágyók igényei, amihez jelentős anyagi források híján a park nehezen tudott alkalmazkodni. Sikerességét mégis a 2005-ben megkapott nemzetközileg elismert díj, a Golden-Pony jelentette, ami a park célkitűzéseit emelte ki: a hagyományőrzés, a megújulás és a modernizálás ötvözését.

ok_4_5.JPG

A Barlangvasút épülete kívülről (balra) és belülről (jobbra) napjainkban 

2013-ban mégis a Vidámpark bezárására került a sor, helyén az Állatkert részeként létrejött a Holnemvolt park. Az új családi szabadidő parkban nem csupán új játékok vannak, hanem itt állnak a Vidámpark örökségeként megmaradt műemléki játékok. A legrégebbi megmaradt játék a Körhinta, amit 1906-ban építettek Sheffner-féle körhinta néven és eredetileg egy alagsori teremben lovak hajtották. A száz éves játékot 1997-ben újítottak fel, Ráday Mihály és a Körhinta Alapítvány jóvoltából. A helyreállítás során felújították a kupolát, a díszes mennyezeti festményeket, az egyes figurák esetében pedig kiderült, hogy tizenhét különböző festékréteg volt egymáson, ezeket eltávolították a restaurálás során. A munka magas színvonala miatt Europa Nostra-díjat kapott a kivitelezés.

ok_6.JPG

A Hullámvasút indóháza napjainkban

A Barlangvasút 1912-ben nyílt meg, Meinhardt féle Sárkányvasút néven, mivel egy sárkányt megformázó mozdony húzta a kocsikat a barlangot utánzó alagútban. Később, 1953-tól János Vitéz történetét feldolgozó díszítést kapott, aminek a történetét a kor jeles színészei, Básti Lajos és Major Tamás adták elő.

A Hullámvasút – ami 1922-ben Amerikai Vasútként kezdte meg pályafutását – az akkori Angol Parkban egy favázas, egy kilométer hosszú pályával rendelkező attrakció, amit Dragon Ervin tervezett. Szerkezetét tekintve a világon mindössze tíz példánnyal rendelkező gravitációs kényszerpályás hullámvasutak közé tartozik, ez azt jelenti, hogy indulás után egy drótkötél segítségével éri el a legnagyobb magasságot, utána pedig lendületből gurul végig.

ok_7.jpg

A Hullámvasút nem sokkal megépültét követően (korabeli képeslap)

A Mesecsónak 1940 körül épülhetett Csodacsónak néven, ami a 1960-as évektől a bezárásig klasszikus mesék szereplőit és jeleneteit elevenítette meg. A Lézer-dodzsem faszerkezű épülete – ami valamikor az 1930-as években épülhetett –, az egyik legnagyobbnak számított Európában. Az utolsó műemléki építmény a régi céllövölde hátfala, ami ma madárröptetőként üzemel.

Varga Orsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr836797795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása