Utolsó kommentek:

szbi 2018.04.04. 12:02:21

T. Örökségfigyelők,
a gyors ls figyelmes választ köszönöm. Magam nem nagyon konzultáltam, egy etimológiai szótár szócikkszerzőjét kivéve, senkivel. A számot most megduplázom: Finály Henrik következik. /Finály Henrik: A latin nyelv szótára. A kútfőkből. A legjobb és legújabb szótárirodalomra támaszkodva. Budapest, 1884. Franklin. X p. 2134 col. 23 cm./
col. 1534: "Posthumius, posthumus, helyesen: Postumius, postumus.
Finály, anekdotázó kora megőrzött emlékezete szerint igen morc fazon volt, különösen tudományos kérdésekben harapott. Én meg kisnyúl vagyok, tehát be is fejezem a vitát. Amúgy
munkájukhoz gratulálok remek dolgot művelnek. Hajrá! Lejjebb az ásókkal, nyomják még a humusz után is! Kollegiális üdvözletem: Szabó Béla István

Bejegyzés: Pesti copf, avagy poszthumusz épületkutatás  

Örökségfigyelő blog · http://oroksegfigyelo.blog.hu 2018.04.03. 11:28:24

@szbi: Kedves szbi!

Köszönjük a helyes nyelvhasználatra való figyelemfelhívást. Blogunk azon kevés blogok közé tartozik, ahol a posztok előbb egy 4 fős szerkesztői stábon mennek át.

A poszthumusz/posztumusz kérdést a cikk megjelenése előtt mi is kitárgyaltuk, és arra jutottunk, hogy a szerző által megadott formában maradhat, mivel az MTA helyesírási szabályzata mindkét formáját helyesként, elfogadhatóként tartja nyilván.

Ismert előttünk is, hogy a H-betű az ön által is idézett Magyar etimológiai szótár szerint téves alakként alakult ki, azonban ez nem befolyásolja érdemben azt, hogy a szó mindkét formában használható.

Üdvözlettel,
szerkesztők

Bejegyzés: Pesti copf, avagy poszthumusz épületkutatás  

szbi 2018.04.03. 11:12:01

Legyen rendben a szöveg!
Nemzetközi szó a latin postumus ('legutolsó') nyomán, amely a post ('után') felsőfoka (postumus), tehát 'legutóbbi';
Magyar alakja:posztumusz. Ezt használjuk vagy a helyes latint.

Bejegyzés: Pesti copf, avagy poszthumusz épületkutatás  

ferdinart · http://ferdinart.blogspot.com/ 2018.02.07. 22:58:44

A egykori csemegetárba lett beépítve a lépcsőzetes födém, és nem a kisterembe.

Bejegyzés: Nem mind arany, ami fénylik

Csányi Viktor 2017.12.10. 10:30:22

@w9alaki: Azért a semennyit az elég durva csúsztatás. A Parlament (mínusz Kossuth tér), a Mátyás templom és a Vigadó felújításának nagyobb része, az esztergomi Bazilika, a pannonhalmi Főapátság, a milleneumi földalatti, a Széchenyi, a Rudas és a Rácz fürdő, a Szabadság-híd, a Vásárcsarnok, a Zsinagóga, de pl. a Keleti homlokzatának felújítása is (ami ott meg is állt) a ballib kormányok idején történt. Meg történt volna a Várkert bazár vagy a Szépművészeti Múzeum felújítása is, ha kerületi önkormányzatok nem tesznek lépten-nyomon keresztbe (vagy einstandolják ők is a dolgokat, mint tette azt a Fideszes vezetés a Városligettel és a Margitszigettel)...

Bejegyzés: Barokk királyi palota vasbetonból

w9alaki 2017.12.09. 20:57:06

@Girhes Joe: Tökéletesen egyetértek. A modern épületek 99%-a építész-tervezői szempontból értéktelen, még tisztes iparosmunkának sem mondható. A modern "építészek" alázkodjanak meg egy kicsit, és merjenek tanulni régebbi korok nagy mestereitől. Érdekes, hogy mintegy száz éve ez még ment. Valahol a 2. vh. után csúszott félre valami. Addig a városok többé-kevésbé harmonikusan fejlődtek, az újabb divatok mindig úgy hoztak újat, hogy közben tudtak és akartak illeszkedni a régihez is. A 2. vh. után kezdődött az, hogy a rondát kezdtük szépnek nevezni, és a gyönyörű városainkat telehánytuk rondánál rondább jellegtelen kockákkal. Ideje, hogy ez a trend megforduljon, és az építészet visszataláljon a rendeltetéséhez, nevezetesen ahhoz, hogy az épületeket, városokat használó embereket szolgálja.

Bejegyzés: Barokk királyi palota vasbetonból

w9alaki 2017.12.09. 20:43:52

@Gregersen Nils: Helyes, nézzük csak meg, a ballib kormányok mennyi műemléket raktak rendbe. Ja, meg is van. Semennyit.

Bejegyzés: Barokk királyi palota vasbetonból

tehtube 2017.12.09. 10:03:30

@Gregersen Nils: rendkivül sokat raktak és raknak rendbe. A mind jelző gyakorlatilag mást jelent, kb. azt hogy jusson minden magyarra három vastüdő

Bejegyzés: Barokk királyi palota vasbetonból

FeSa13 2017.10.14. 22:59:31

és ne akarja megmagyarázni senki, hogy ízlések és pofonok mert manapság semmilyen esztétika nem cél csak a profit

Bejegyzés: Egy pesti bérház sírjára…

FeSa13 2017.10.14. 22:57:00

Ez nem fejlődés hanem ingatlan spekuláció!
Annak idején a Pilvax kávéházat is fejlődés címén bontották le.
Érezzük-e, hogy ma milyen fontos kulturális és nemzeti érték lenne?
Egyszerűen megloptak minket és az elkövetkező generációkat.
Ma is ugyanez történik!
A pesti bérházak száma már nem sok, szinte csak a belső kerületekben vannak.
Budapest az ilyen házak miatt volt szép és látogatott. Ma már minden kerületben megtöri az egységet egy ocsmány, modern, olcsó valami. De ha valaki még mindig nem értené, hogy miért siránkozunk az látogasson el ide mert bizony ez is csak egy bérház belső:
www.youtube.com/watch?v=dPSnUPCEpNg

Bejegyzés: Egy pesti bérház sírjára…

Albu 2017.08.28. 20:11:11

Ez az első villamos motorkocsiüzemre épült földalatti vasút, idegen néven metró a világon. Az ezredéves kiállítás kedvéért épült. A járművek 77 éven át közlekedtek. Alkalmasak voltak visszatápláló fékezésre száz éve. A megnyitáskor jegyautomaták voltak. 90 másodpercenként tudott járni az utolérés ellen biztosító berendezésnek köszönhetően. Berlin és Moszkva ide járt tanulmányozni a Siemens mintaprojektjét.

Az operánál sosem volt fedett a lejáró. A többi pedig állítólag évtizedekig a vágóhídi főműhelyben volt darabokban, de ezt utóbbit nem mondhatom biztosra.

Bejegyzés: Ha metró, akkor modern!

FeSa13 2017.06.29. 21:34:19

Ma itt tart az építészet. Egyszerű formák, olcsó anyagok, üveg, üveg kivilágítás.
Üveg, üveg és megint csak üveg. Ami pár év múlva így néz ki. Manapság is ugyanilyeneket húznak fel. Pl.: Corvin negyed Ez sajnos azt jelenti, hogy úgy fog pár év múlva kinézni a főváros mint Dunaújváros.
Köszönjük kortárs építészek és vállalkozók!

Bejegyzés: "Védtelen örökség"

bajan 2017.01.21. 07:25:25

Ahhoz kepest ami az iras bevezetojeben van, nem lett mas mint puszta kakan is csomot kereses... Megkerestel 5-8 hibat es azt leirtad. Mi van a lenyeggel, a vikingek bemutatasaval? Az hiteles? Mennyire az? Tenyleg ilyen volt a tarsadalmuk, a ruhazatuk, a falvaik, a szokasaik? Stb.

Gyenge ez igy na.

Bejegyzés: Game of Vikings

Bicepsz Elek77 2016.11.29. 14:21:37

Ma igen. Meg a harcos nőket is tulzasba vittek egy kisse. Amugy az Angliaban jatszodo reszek elegge valosaghuek, de a franciat eltuloztak. Altalaban minden sorozat hibaja, hogy egyre több es szebb a diszlet es laposabb a történet!!
De ugye egyszeri angolnak francia=liliomos kiralyi korona, idiota bajusz, affektalos beszed

Bejegyzés: Game of Vikings

Margó Kőrösy 2016.08.23. 16:57:02

@_UnderCover_: üdítő látvány. ha lenne lehetőségem, fotóznám, eltenném emlékbe. sok, kedves, sőt meglepően jó alkotást láttam már. miért is kell eltörni a kezét?

Bejegyzés: Örökség-e a graffiti?

Ződ2000 · http://autossagok.blog.hu/ 2016.08.12. 19:44:35

Vannak szép épületek ebből a korból, de azok sem öregedtek túl júl.

És ezek fényévre vannak azoktól a megóvásra méltó daraboktól.

Ráadásul a tartósságuk sem az igazi, és ha végre kikopnak, jobb lenne igazodni az 50-100 évvel idősebb környezetük által biztosított városképhez...

Bejegyzés: "Védtelen örökség"

2016.08.12. 18:43:27

Csak egy tipp:
A Konsumex székház így felújított állapotában, éjszaka kivilágítva azért eléggé impozáns.
Szép vagy sem, illeik-e a környezetébe vagy sem, egyrészt ízlés kérdése, haladunk is a korral egy modern épület is lehet szép. A Délit imádom, korát megelőző formaterv és használhatóság.
De megkérdezném azért a minden szocreált eltűntetni kívánóktól: Jó az ha egy kor minden emlékét megsemmisítjük? Biztos hogy nem erősebb az emlék és az eziránti elutasítás a reális nézőponttól? Peróbáljunk már néha elvonatkoztatni a politikától és úgy szemlélni dolgokat.
Én személy szerint giccses túlzásnak tarom a Barokkot és ezért sem szeretem. Mégis ma mindent ami barokk vagy neobarokk megőrizendőnek tartunk. Pedig egyáltalán nem biztos hogy mind megérdemli. Például a 3 méteres belmagasságú belvárosi sötét körfolyosós épületek. Én azokat tüntetném el.

Bejegyzés: "Védtelen örökség"

2016.08.12. 15:51:27

Mondjuk a Teve utcai székház egy hajszállal sem szebb ezeknél.

Bejegyzés: "Védtelen örökség"

gigabursch 2016.08.11. 17:51:24

DÓZER!

Nem való ezeknek a torzszülötteknek semmi, ami a megőrzésüket indokolná.

Bejegyzés: "Védtelen örökség"