A volt Honvéd Főparancsnokság részleges felújítása

Mi az a romos ház fent, a várban? - kérdezik gyakran az erre járó turisták, városlakók. Az évtizedek óta üresen álló épület eredetileg a magyar honvédség központja volt. A főváros egyik legfrekventáltabb helyén áll, pontosabban szólva, 1945 óta inkább csak omladozik. Fennállásának immár nagyobbik részében nem a hazai haderő reprezentációjának egyik legfontosabb helye, hanem nemzeti emlékeink iránti érzéketlenségünk nyilvánvaló bizonyítéka. Viszont ma már senki sem a honvédség emlékének ápolását várja el a háztól, hiszen ebből a célból már létrejött a vár északi végében álló Hadtörténeti Múzeum. De mégsem egy szellemházat kellene kerülgetnie mindenkinek, a könyvtárba járó egyetemistától, a japán turistán át a köztársasági elnökig.

disz_ter_17a_nagykep.jpg

Az épület állapota napjainkban. [forrás: wikipedia.hu]

Most úgy látszik ez már nem is sokáig lesz így. Fél év múlva turisztikai információs központ, kávéház, vásárok, kiállítások és huszárparádék várják az épületbe tévedőt. A 700 milliós beruházás terveit engedélyezték, tavasszal munkához is lát a Várgondnokság által megbízott kivitelező, és év végi átadást ígérnek. A budai vár nemrégiben felvázolt 25 éves fejlesztési koncepciójába illik egy efféle, kapu funkcióval bíró létesítmény kialakítása a romban. A tavaly publikált koncepcióterv még a torzó bontását javasolja, de a jelenlegi beruházás a jövőbe tolja ki a döntést ezzel kapcsolatban.

A főparancsnokság épülete 1896-ban készült el. Eredetileg négyszintes volt, méretes kupola koronázta. Ez lett a veszte. Sok kritika érte ugyanis, hogy léptéke nem oda illő, megbontja a vár sziluettjét. A második világháború alaposan megtépázta, de mégsem ez, hanem az utána következő évtizedek eredményezték a jelenlegi állapotot. A főparancsnokságra régi formájában nem tartott igényt sem a Magyar Népköztársaság honvédsége, sem a vár helyreállításával foglalkozó szakértők. Ez utóbbiak értéktelennek tartották az efféle „talmi eklektikát”. Így a hosszú távú terv az lett, hogy mást építenek a helyére, ám erre végül nem került sor. Időközben viszont, ahogy egyre veszélyesebbé vált, apránként bontották, szinte emeletről emeletre.

fortepan_16439.jpg

A Honvéd Főparancsnokság állapota a háborút követően [forrás: fortepan.hu]

1990-re már csak az épület lábazati szintjei maradtak meg. A politikai változások hatására az új hatalom nemhogy szabadulni akart a múlt efféle emlékeitől, de minél inkább rehabilitálni kívánta azokat. Időközben a műemlékes és építész szakma szempontjai is megváltoztak, a századforduló építészete kanonizálódott, így emlékeinek megóvása is előtérbe került. Az elmúlt két évtized során az épülettel - a sikertelen pályázatok kavarta vitákon kívül - semmi nem történt.

fortepan_5221.jpg

A Honvéd Főparancsnokság épülete 1963 körül [forrás: fortepan.hu]

A nemrégiben engedélyt kapott terv megőrzi a még megmaradt értékeket. Célul tűzte ki a földszinti előcsarnok és az első emeletre vezető díszlépcsőház romjaiban is méltóságteljes térsorának konzerválását. Tervbe vette a homlokzatok helyreállítását a nagyobb hibák kijavításával, de emlékeztetőként az épület múltjára, a golyónyomok meghagyásával. Restaurálni fogják továbbá a főkapu míves vasrácsait. Ezen felül viszont csak olyan beavatkozások lesznek, amelyek feltétlen szükségesek a működéshez, és nem állják majd útját egy lehetséges későbbi, nagyobb szabású építési programnak. A terv három irányból is megnyitja az épület földszintjét, így központi térré emelve a loggia-s belső udvart. A zárt terekben az említett információs és vendéglátó funkciók, valamint vegyes használatú kiállító-, és rendezvényterek kapnak majd helyet. Ez utóbbiak közt lesz például „Huszár terem” és „Kempelen terem” is, jelzésszerű kiállítással.

muemlekem.hu 20121010.jpgA Honvéd Főparancsnokság kapualja jelenlegi állapotában. [forrás: műemlékem.hu]

A mostani terv arra szolgálhat, hogy használat közben, egy hosszúra nyújtott folyamat eredményeként alakulhasson ki egy végleges megoldás. Bontsuk le és építsünk kortárs épületet? Konzerváljuk a romot, és adjunk hozzá új elemeket? Az új elemek frissességükkel teremtsenek kontrasztot, vagy inkább finoman idézzék vissza a régi házat? Esetleg építsük újjá az egészet eredeti formájában? A válasz megtalálásában segíthet a „kísérleti program”, amelynek ideje alatt ráadásként nyerünk egy új helyet a várban. A felmerült radikális beavatkozásokra pedig akkor kerülhet sor, ha az épület jelene ki fogja rajzolni a végleges funkcióját az egykori parancsnokságnak. Elhelyezkedéséből adódóan viszont így is hamar közkedvelt hellyé, működő összekötő elemmé válhat a polgárváros és a volt királyi palota között. Teszi majd mindezt anélkül, hogy a vele kapcsolatos legkínosabb kérdésekre - amelyek eddig minden alkalommal zátonyra futtatták a megújítására tett kísérleteket - nem ad választ. Lehet nem is kell, és épp így tud majd egy műemlékké nyilvánított épületcsonk újra beilleszkedni a budai vár mindennapjaiba.

Székely Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr975063949

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.06. 12:13:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

white zimbabwean 2013.02.06. 12:16:11

Az utóbbi 20 évben csak az erre az épületre kiírt tervpályázatok díjaiból lehetett volna valamit kezdeni ezzel a problémával. Szeritnem nem lenne ördögtől való ötlet az épüelt részbeni visszaépítése, modern részekkel való kiegészítése pl. berlini Reichstag.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.06. 13:52:48

remélem egyszer tényleg sikerül legalább részben csinálni vele valamit. :S

Girhes Joe 2013.02.06. 14:07:51

@white zimbabwean:

Szerintem eredeti külsejével újjáépíteni se lenne az ördögtől való (lásd szintén Berlin: a Berliner Schloss-t építik újjá ott ahol 40 évig az NDK-féle Palast der Republik betontömbje állt), hiszen mára már oldódni látszik a XX. század második felének "csak semmi újjáépítés" mottóval leírható műemlékvédelmi irányvonala. Mellesleg ha Varsóban ennyit tökölnének ezzel, ma is az óváros romjai között tanakodnának arról, hogy újjáépítsék-e, vagy inkább dózerolják le és építsenek helyette modern városközpontot. Hála az égnek, már az 50-es években újáépítették.

Ami meg a rendeltetését illeti, adná magát a hadtörténeti múzeum ideköltöztetése, ami jelenleg bizony túl szerény egy ilyen gazdag, viharos katonai múltú ország fővárosában (látott már valaki pl. Legyelországban tetszőleges katonai múzeumot? hogy a nagyhatalmakról már ne is beszéljek). Az eredeti homlokzat mögött simán lehetne egy modern, impozáns múzeumot létrehozni.

Francesco_A 2013.02.06. 14:08:26

Terveket a felújításról lehet valahol látni?
Szerintem plusz hozzá- vagy visszaépítés nem szükséges, de a jelenlegi épületet meg kell őrizni.
Ha valaki régi fényképekről nem ismeri, mekkora volt a HM épület, nem is hiányolja a többi részt, így is komplett épületként kezelheti.
A felújítás viszont tényleg nagyon fontos.

Girhes Joe 2013.02.06. 14:19:15

@Francesco_A:

Való igaz, hogy a jelenlegi formájában se mutatna rosszul egy alapos felújítás után, csak kéne rá rakni egy rendes magastetőt a várban megszokott stílusban, mert így látványosan hiányos a felső része. Viszont akkor nem működik az elképzelésem egy bővített, modernizált hadtörténeti múzeum idehozásáról, a jelenlegi kétszintes épületet fogalmam sincs, mire lehetne jól használni.

Balt 2013.02.06. 15:35:21

Remek ötlet, várjuk a megvalósítást.

Ha nem is épül eredeti formájában újjá (nem tudom, bármilyen funkcióban optimális lehetne-e), az épület vertikális kiegészítése szükségszerű, mert így torzó. Addig is lehetne "vetíteni" (az esti órákban) a régi képét talán az "átmeneti" időre, vagy akár véglegesen is, esetleg egy modern formájú, épület alkotóit követő ráépítés homlokzatára. Vagy akár a homlokzatfelújításoknál használatos "krumplihálón" megjelenített "ilyen lesz" módszerrel burkolni. Nem túl költséges, mégis, önmagában látványosság.

Fandor 2013.02.06. 16:11:21

inkább a budavári, egyébként pusztuló, műemlék, vagy műemlék jellegű házak lakásait adják már el a benne lakóknak, mert ez a helyzet egy huszonéve fennálló kibaszás velük!

innovation 2013.02.07. 09:00:49

A magam részéről a visszaépítést pártolom, s nem csak a főparancsnokságot, hanem a Honvédelmi Minisztérium épületét is.
Nem vagyok a modern ellen, de pont a várba nem való. Példának okáért a Hilton is környezetidegen, s agyon is nyomja a Halászbástyát, vmint a Mátyás templomot.

lesek 2013.02.09. 16:16:45

Vagy a régi, akár valamely csökkentett formájában, vagy semmi. Múzeumnak valóban jó lenne, akár úgy is is, hogy a jelenlegi Hadtörténeti-vel osztoznának a gyűjteményeken.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.02.09. 21:14:37

Dózert neki, lebontani mint a trójaiak tették a funkciót vesztett épületekkel, legyen közpark a helyén:)

tehtube 2013.02.14. 01:34:29

Vissza kéne építeni kupola nélkül, csak timpanonnal, balusztrádos attikával. Így teljesen odaillene. Sok mindenre lehetne alkalmas. Ha ingyen adnák az amúgy értéket nem képviselő, jelen formájában hasznosíthatatlan ingatlant, hogy eredeti formájában álítsák helyre (kupola kivéve), szerintem akadna tőkeerős beruházó. és annak működése csak további hasznot hozna a mostani rút látvány helyett. Ugyanazt kéne a többi foghíjjal is. Abba kéne már hagyni a közel 70 évnyi tökölődést.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2013.03.25. 10:45:43

Jó írás! Én is a teljes visszaépítés mellett vagyok, jóllehet a kupola az tényleg nem kellene már rá.
süti beállítások módosítása