Öt évig tartó restaurálási és felújítási munkálatok után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 25 km-re északra, Edelény városában megnyílt a Bódva-folyó szigetén álló L’Huillier–Coburg-kastély. Ezt a jelentős műemléket 1716–1730 között építtette az Elzász-Lotaringiából származó Jean-François L’Huillier báró. 1770-ben unokája, gróf Esterházy Istvánné született Forgách Ludmilla hat szobát rokokó falképekkel díszíttetett. A festő a felvidéki Lieb Ferenc volt, aki jelenlegi tudásunk szerint ezzel Magyarország legnagyobb egybefüggő kiterjedésű világi rokokó falképciklusát hozta létre.

1831 és 1928 között az edelényi uradalom a Koháry-Coburg hercegi család tulajdonában állt, aki hivataloknak adta ki az épületet. A család 1910–1913 között Ray Rezső Vilmos építész tervei alapján felújíttatta a rossz állapotba került kastélyt, s Mátrai Zoltán kovácsmester ekkor készíttette el a ma is látható kovácsoltvas kaput. Miután azonban a hercegi család eladta az uradalmat az államnak, a kastély romlásnak indult. Már 1921-ben a bérlők szétbontották a kápolnát, majd lakásokat és további hivatalokat alakítottak ki az épületben. A II. világháború után ezek az állapotok csak romlottak, mígnem 1986-ban az épületet kiürítették, ami így több mint egy évtizedig gyakorlatilag gazdátlanul állt.

edeleny_01.jpgAz edelényi kastély főhomlokzata [fotó: Batár Zsolt, Edelényi Kastélysziget].

A kastélyt 2001-ben vette kezelésbe a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, és 2006-ban kezdte el egy turisztikai projekt kidolgozását, ami lehetővé tette az épület restaurálását és helyreállítását. A munkálatokat 2009 őszén kezdték el, míg végül 2,4 milliárd forintos európai uniós támogatásból újult meg a kastély, valamint a körülötte lévő 5,1 hektáros park, és létrejött egy új kulturális és turisztikai központ, az Edelényi Kastélysziget. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága utódszervezete, a Forster Központ 2014. április 5-én nyitotta meg az épület kapuit látogatók előtt. A kastélyfelújítással párhuzamosan 180 millió forintból újra élővé tették a Bódva-folyó holtágát, melynek eredményeként a szigetet ismét élő víz veszi körül. A projekt II. ütemében folytatódik a park déli részének és az épületbelső további egyharmadának a felújítása is 900 millió forintból. A felújításon nagyszámú történész és művészettörténész kutató, restaurátor, építész és egyéb iparos szakember dolgozott. A mellékelt képek jól érzékeltetik, hogy ez a csapat milyen munkát végzett az elmúlt években. Mégis azt kell mondani, hogy az Edelényi Kastélysziget most, sok befektetett munka után csupán csak a képzeletbeli nulla szinten áll. A célt tehát nemhogy nem érte el, hanem még csak most startolt és az út még előtte áll.

edeleny_02.JPGFelújítás előtt [a szerző felvétele].

edeleny_03.JPGFelújítás után [a szerző felvétele].

edeleny_05.JPGRestaurátor munka közben [a kép forrása: Edelényi Kastélysziget].

edeleny_06.JPGKézcsókjelenet az urasági hálóban - restaurálás előtt [a szerző felvétele].

edeleny_07.JPGKézcsókjelenet az urasági hálóban - restaurálás után [a szerző felvétele].

Az Edelénybe látogató utazó ugyanis a kastély megpillantásakor úgy érezheti, hogy egy UFO jelenséggel van dolga, hiszen a környezet nagymértékben elüt a kastélyszigettől. Edelény ugyanis az ország egyik leghátrányosabb régiójában fekszik: magas munkanélküliség, mélyszegénység, az ebből fakadó szociális és társadalmi problémák, tetézve az egyre inkább kiéleződő etnikai konfliktusokkal. Az utazó rögtön, önkéntelenül felteszi a kérdést, hogy hogyan fog ez a központ ilyen környezetben működni, milyen kilátásai vannak a jövőre nézve? A kérdés jogos, s a projektben dolgozók is feltették. Ők erre a következő választ adták: közösségépítés. A felújítás során hetente találkozót szerveztek a városi könyvtárban, ami minden érdeklődő számára nyitott volt. A lakosok első kézből szerezhettek információkat a munkálatokról, elmondhatták a véleményüket, és ami még fontosabb, megoszthatták a kastélyhoz fűződő emlékeiket. Elhozhatták családi fotóikat, történeteket mesélhettek, így egy idő után valódi közösség alakult ki, egy kis „mag”, amelyik hiteles információkat szállított a településen a felújítás aktuális állapotáról, ráadásul a lakosok jóindulatát is megnyerte. Megalakult a „Kastélybarátok Köre”, ami a történeti kutatásokban, archív fotók felkutatásában és az „oral history”-ban is nagy segítséget jelentett. A projektben dolgozók és a település lakói között így egy alapvető jó viszony alakult ki, ami a felújítás menetére is rányomta a bélyegét, valamint a jövőre nézve is bíztató.

edeleny_08.JPGA négy évszak szobája, a hajdani grófi szoba [Bay Judit felvétele].

edeleny_09.JPGAz urasági háló a kastély eredeti berendezéséhez tartozó kályhával és újonnan vásárolt korabeli bútorokkal [Bay Judit felvétele].

edeleny_10.JPGForgách Ludmilla szobája újonnan vásárolt bútorokkal és az eredeti berendezéshez tartozó kályhával [Bay Judit felvétele].

Emellett a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2012-ben kidolgozott egy Edelényre szóló múzeumpedagógiai programot is. A projekt résztvevői kapcsolatokat kerestek a helyi iskolákkal, főleg a helyi gimnáziummal, melynek célja az volt, hogy az összes diák járjon a kastélyban, magáénak érezze a kastélyt, és az ott kapottakat szüleinek, családjának is tovább adja. Az elmúlt másfél évben közel 150 múzeumpedagógiai foglalkozásra került sor a kastély külön erre a célra kialakított múzeumpedagógiai szobájában és természetesen a festett szobákban, az ún. „történeti terekben”. A további cél az, hogy a II. ütemben a kastély fennmaradó egyharmadának földszintjét teljes egészében a gyerekfoglalkozások számára alakítsák ki, valamint ne csak az edelényi, hanem a környező településekről származó gyerekek is bekapcsolódhassanak a programba. Mindennek az etnikai feszültségek kezelésében is szerepe lehet, hiszen ilyen módon a magas számarányú roma lakosságból származó gyerekek is automatikusan eljuthatnak a kastélyba. Az épület jövője szempontjából ez pedig sarkalatos kérdés. Amennyiben ugyanis sikerül a helyieket érdekeltté tenni a kastély megőrzésében, amennyiben a sajátjuknak érzik, akkor vigyázni is fognak rá. De ez csak akkor következhet be, ha már gyerekkorban megszerettetik velük azokat az értékeket, amelyektől csak egy karnyújtás választja el őket.

Ha ez a program sikerül, akkor talán megérhetjük, hogy az Edelényi Kastélysziget nem UFO jelenség lesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hanem a jövő egyik zálogává válik.

 

Tóth Áron
(a projekt művészettörténésze)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr956043005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iosephus30 2014.04.25. 14:21:17

Nagyszerű érzés látni, hogy megújulnak nemzeti kincseink, és újra eredeti pompájukban lesznek láthatóak !
süti beállítások módosítása