Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Időpont: 2017. június 8–25.

Kaesz Gyula (1897–1967) a 20. századi magyar építészet és iparművészet meghatározó alakja. Idén – Kaesz születésének 120., halálának 50. évfordulóján – a Magyar Építészeti Múzeum anyagából válogatott kiállítás emlékezik meg az alkotóról. A tárlat rámutat Kaesz sokoldalúságára, hiszen az Iparművészeti Főiskola tanáraként, építészként, belsőépítészként, bútortervezőként és grafikusként is tevékenykedett, és mindenben kiemelkedőt alkotott. Munkásságának két oldala van: egyrészt innovatív tervező, másrészt nagyhatású tanár volt, aki a funkcionalitásra és esztétikumra egyaránt törekedve nemzedékek munkásságát befolyásolta máig hatóan. Egy általa tervezett családi házban, villában, illetve lakásbelsőben a ma embere is szívesen lakna. Bútorai a típusbútorok első magyarországi darabjai, amelyek jól használhatók, kényelmesek, magas minőségűek, ugyanakkor kellemes látványt nyújtanak. Kiállítási plakátjai, díszletei, könyv- és folyóirat-borító-, kirakat-, illetve portáltervei ma is lenyűgözik a nézőt. Az új dolgokkal merészen kísérletező kedve leginkább grafikai munkáit és pavilonterveit vizsgálva érhető tetten.

fortepan_11538_lq.jpg

Kaesz Gyula tanítványaival az Országos Magyar Királyi Mintarajziskola és Rajztanárképző tantermében (Kaesz Gyula középen köpeny nélkül) (forrás: Fortepan)

Kaesz Gyula fiatalkori munkáit olyan tervek reprezentálják, mint például diplomamunkája, vagy a húszas években tervezett kastélyátépítések. A harmincas-negyvenes évek munkásságát hivatottak bemutatni többek között portáltervek, Lengyel Béla családi házának, vagy a Nemzeti Takarékpénztárnak a tervei és az átadást követő állapotot tükröző fényképek. Grafikai munkásságát képviselik a Tér és Forma című jeles építészeti folyóirat borítói, vagy az 1930-as Lakberendezési és háztartási vásárhoz készült plakátja. A kiállítás végigkíséri a látogatót azon az úton, amelyen Kaesz Gyula eljutott a szecesszió és Kozma Lajos barokkos stílusát tükröző formavilágtól a modern tervezésig.

kaesz_nemzeti_takarek_mem.jpg

 A Nemzeti Takarékpénztár pénztártermének látványterve, 1940 körül, Magyar Építészeti Múzeum

A Magyar Építészeti Múzeum őrzi Kaesz Gyula hagyatékának jelentős részét: látványos terveket, fényképeket, izgalmas levelezéseket és személyes dokumentumokat. Elsősorban a múzeum gyűjteményében őrzött anyagból a FUGA Budapesti Építészeti Központ belvárosi helyszínére készített válogatás 2017. június 8. és 25. között látogatható. A tárlat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a SELECT Art lebonyolításában, a HAP Galéria és a Magyar Belsőépítész Egyesület együttműködésével jött létre.

kaesz_lengyel_bela_mem.jpg

Lengyel Béla villája, Budapest, Hegyalja út 91., Seidner Zoltán felvétele, 1938, Magyar Építészeti Múzeum

Impresszum

Kurátor: Fehérvári Zoltán, Winkler Barnabás
Kurátorasszisztens: Malustyik Mariann
Restaurálás: Feledi Zsuzsanna, Ördög Edit
Látványterv és grafika: Szentirmai Boglárka, Angyal Tibor
Kiadvány grafika: Hübner Teodóra, H&H Design
Fordítás: Salamon Márta, Ritoók Pál
Kiállításszervezés: Baldavári Eszter, Bíróné Balogh Viktória, Ritoók Pál, Sebestyén Ágnes Anna
Fotók: Malustyik Mariann, Soltészné Haranghy Ágnes
Múzeumpedagógia: KultúrAktív
Lebonyolító: SELECT Art
Közreműködő: HAP Galéria, Magyar Belsőépítész Egyesület
Külön köszönet: Kiss Éva, Horányi Éva, Dr. Bartók Istvánné, Grád Gusztávné, Grád Miklós, Dr. Horváth Hilda, Dr. Krähling János, Kelemen Mária, Nagy Miklós Ferenc, Ortutay Tamás, Parák Andrea, Révész Elliott Mária, Sellyei Anna, Sztankovics Sarolta
Szállítás: Kiss Csaba, Barna Olivér, Kávrán Ákos
A kiállítás a Magyar Építészeti Múzeum anyagából valósult meg, amelyet kiegészítenek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Építészettörténeti és Műemléki Tanszékétől, valamint magánszemélyektől kölcsönzött műtárgyak.

 

Programok

Tárlatvezetés
Ernyey Gyula, belsőépítész, designtörténész
2017. június 14., szerda, 18.00
A tárlatvezetést zenei program előzi meg: 17.45, Simkó Várnagy Mihály csellóművész

Kerekasztal beszélgetés Kaesz Gyula tanítványaival
Résztvevők:
Burián Judit, belsőépítész
Lőrinczi Edit, belsőépítész
Prof. emeritus Fekete György, belsőépítész
Ortutay Tamás, építő-iparművész
Moderátor: Ritoók Pál, művészettörténész
2017. június 16., péntek, 17.00
A kerekasztal beszélgetést zenei program előzi meg: 16.45, Nagy Csaba zongoraművész: Jazz sztenderdek, improvizáció egy népdalra
A kerekasztalt követően kerül sor a Magyar Iparművészet folyóirat Kaesz Gyula munkásságát bemutató tematikus számának bemutatójára. A lapot ismerteti a főszerkesztő: Kiss Éva, művészettörténész.

Kurátori tárlatvezetés
A kiállítást bemutatja: Fehérvári Zoltán, művészettörténész, a kiállítás kurátora
2017. június 21., szerda, 18.00
A tárlatvezetést zenei program előzi meg: 17.45, Lélekbalzsam együttes

Múzeumok Éjszakája
2017. június 24., szombat
18.00, Játékos múzeumpedagógiai foglalkozás a KultúrAktív szervezésében
21.30, Koncert: Barrelhouse Breakers, Igali Csanád (zongora, ének) és vendégei
22.00, Kurátori tárlatvezetés: Fehérvári Zoltán, művészettörténész

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812589499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása