M2 metromorfózis

 2014.05.29. 09:00

Metrósorozatunkat a legújabb (M4) és a legkorábbi (M1) után az 1950-es és 1960-as években épült 2-es metró történetével folytatjuk. Míg a két korábbi cikkünkben bemutatott vonalak értéke önmagában is nyilvánvalónak tűnik, addig a 2-es metró kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy miben rejlik megőrzésre való építészeti értéke? Erre kíván rámutatni e heti bejegyzésünk.

A budapesti metróépítés a kisföldalatti elkészülését követően a II. világháború után, az 1950-es években folytatódott, jóllehet a négy viszonylatot magába foglaló terv – mely nagyjából lefedi a mai metróhálózatot – már 1942-ben elkészült. A vonalat kezdetben a Népstadion és a Déli pályaudvar között nyolc állomással, 7,8 km hosszúra tervezték. A Népstadion állomás az akkori tervek szerint a gödöllői hév és a 2-es metróvonal közös átszálló állomása lett volna, mivel a hév végállomása akkor még a Keleti pályaudvar Kerepesi úti oldalán volt. Az építési munkálatok a tervezéssel együtt több ezer ember részvételével, 1950 szeptemberében kezdődtek meg és 1953 végéig tartottak, mivel gazdasági okokból 1954 februárjában az építkezés leállt. Ekkor már kész volt a tervezett vonal 40%-a.

KÉP1 fortepan 1953.jpgA 2-es Metró építése 1952-ben [forrás: www.fortepan.hu]

A leállás után tíz évvel, 1963-ban kezdtek neki a befejező munkálatoknak. Az ’50-es évek elképzeléseihez képest a ’60-as években néhány dolgon módosítottak. Az új tervek a már meglévő nyomvonalat nem érintették, azonban a város tíz év alatt történt fejlődésével és növekedésével összefüggésben újabb területekkel bővítették, valamint módosították az állomások elhelyezését is. A vonal keleti végállomását a Népstadionról a Fehér útra (Örs vezér tere) helyezték át. A Népstadion állomásának felszíni építményét még építkezés leállítása előtt, 1952-ben, Nyíri István tervei alapján elkezdték megépíteni, s nagy része el is készült.

KÉP2 Nepstadion_metroallomas_1952.jpgA Népstadion lebontott felszíni állomásépülete 1952-ben  [forrás: budapest-anno.blog.hu]

Az épületben a sport, valamint a testnevelés témakörét érintő kisplasztikák, freskók és mozaikképek kaptak volna helyet. A sport témakörén kívül a honvédelem jelenetei is szerepeltek, a nyugati kupolában például a Béke őrei című domborművet állították volna fel. A lejárók pihenői fölé mintegy száz négyzetméteres freskót terveztek, míg a sínpároknál lévő közlekedőket tizennyolc mozaikkép díszítette volna. A második szakaszban, mivel a végállomást máshova helyezték, az épületet visszabontották és helyére a ma is látható épület került.

1954-es leállás, és az 1963-as folytatás között eltelt tíz évben az építészeti stílusban is váltás következett be. Míg a meg nem épült Népstadion épületét, annak frízeit és freskóit szocreál stílusban tervezték meg, addig a később megépült állomásépületek valamint a megállók belsőépítészete a későmodern építészetet stílusát követik.

A vonal ezen kívül még két állomással, az Astoriával és a Pillangó utcával bővült (melynek megépítését csak később, 1966-ban határozták el). Az Astoria esetében, ahol eredetileg nem terveztek megállót, a tervezők úgy oldották meg az utólagos megálló építést, hogy az állomást egy erre kitalált ötalagutas szerkezettel, a két vonali alagút közé építették be; ezt a módszert nevezték később Budapest-típusú mélyállomásnak.

KÉP3 fortepan 1963 Astoria kereszteződés.jpgAz Astoria 1963-ban [forrás: www.fortepan.hu]

Az ötalagutas szerkezet azt jelentette, hogy a két szélső alagút közé bányászati módszerrel építették meg a vasbeton boltívekből és oszlopokból álló állomásszerkezetet. Ez a konstrukció a költség- és időtakarékosságának köszönhetően olyannyira bevált, hogy a későbbiekben az észak-déli vonal állomásainak megépítésénél ezt követték. A vonal nyugati végállomása változatlanul a Déli pályaudvar maradt. Az állomások száma így a korábbi nyolcról tizenegyre, a hossz pedig 7,8 km-ről 10,5 km-re nőtt.

KÉP4 fortepan 1965 Blaha Lujza tér metró építkezés.jpgA Blaha Lujza tér 1965-ben [forrás: www.fortepan.hu]

Az ’50-es, ’60-as évek metróépítésénél fontos szempont volt, hogy a metró alagútjai és mélyállomásai a főváros lakossága részére egyben atombiztos tömegóvóhelyek is legyenek. A forgalom a vonal első Örs vezér tér és Deák tér közötti, 6,5 kilométeres szakaszán 1970. április 3-án, a vonal teljes hosszán pedig, az Örs vezér tér és Déli pályaudvar között 1972. december 23-án indult meg. 

A metróépítők munkája nemzetközi szinten is igen elismert volt, melyet jól mutat, hogy magyar közreműködéssel építettek metrót Prágában, Belgrádban, Bukarestben, Havannában, valamint Bécsben.

Az M2 2003-as felújítása előtti állapotában volt építészetileg értékes. Az ’50-es években elkezdett, majd a ’70-es évekre elkészült metró állomásainak burkolata értékes kőzetekből készült, művészi szintű minőségét gazdagította a színek és az anyagok sokfélesége is.

A mai Stadionok (volt Népstadion) megállónál az oszlopokat gerecsei és süttői édesvízi mészkő, a padlózatot a Kola-félszigetről származó anortozit takarta. A Keleti pályaudvar állomásának siklósi márvány oszlop- és falburkolata volt.

KÉP5.jpgA Keleti pályaudvar [forrás: www.metros.hu, a szerző felvétele]

Az Astoriánál szürke mauthauseni gránit, fekete anortozit, továbbá a Kola-félszigetről valamint a Dél-Uralból származó Koelga-márvány burkolatokat láthattunk. Batthyány tér falburkolata fehér márvány, padlóburkolata vörös gránit volt.

KÉP6.jpgAz Astoria [forrás: www.metros.hu, a szerző felvétele]

Az állomásokat viszonylag egységes építészeti elv alapján alakították ki, de a burkolatok változatos színeivel mégis valamelyest egyedi arculatot kölcsönöztek számukra, mint a Blaha Lujza tér zöldes, vagy az Astoria okkersárgás mozaikcsempéje.

KÉP7.jpgA Blaha Lujza tér [forrás: www.metros.hu, a szerző felvétele]

A 2000-es évek állomás-rekonstrukciós programja sajnos számos értékes kőzetből álló burkolatot eltávolított, és helyette egységesebb, alapvetően piros és fehér tónusú arculatot hozott létre. Pedig a 2-es mertó felújítási koncepcióját a következő módon fogalmazták meg: „Az állomások egységes „Budapest” arculatot és esztétikusabb külsőt kapnak, de minden állomás mégis egyéni jelleget nyer. Összességében a felújítás után egy, a XXI. század elvárásaihoz méltó, európai színvonalú metróvonalat kínálhatunk a felszíni közlekedés alternatívájaként.” (www.metros.hu) Az idézett koncepció az egyedi falburkolatok drasztikus lecserélésével, s helyettük az egységes anyaghasználattal nem tekinthető megvalósultnak. Amennyiben a drága építőanyagokban (is) rejlett a kettes metró állomásainak építészeti értéke, megfontoltabb, örökségvédelmi szempontból előnyösebb döntésnek bizonyult volna, ha valamennyi helyen a felújítás után is megmaradtak volna a megállóknak korábban egyedi jelleget is biztosító burkolatok. Arra is van azonban példa, hogy a rekonstrukció után is megtartották az eredeti burkolóanyagokat, igaz, a padlóburkolatok több helyen maradtak meg, mint a falburkolatok. (A Blaha Lujza tér esetében sem a padló, sem pedig a falburkolat nem maradt meg.)

KÉP8.JPGAz Astoria a felújítás után megmaradt eredeti burkolatokkal [a szerző felvétele]

Ezekben az esetekben megfelelő felületkezeléssel megóvták és a további használatát lehetővé tették azokat. Ehhez hasonló megoldással élhettek volna a lecserélt falburkolatok, oszlopok mozaikjai esetében is.

A 2-es metró építészeti értéke így a felújítása után kevésbé látható, ellenben figyelmeztető jel, hogy a felújítás előtt álló hármas metróval ez a fajta örökség ne tűnjön el.

 

Sidó Anna

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr396225328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROTFL Manó 2014.05.29. 21:43:14

Számtalan áradozó blogpost született a négyes metró állomásainak mozaik-díszítéséről. Én minden ilyen cikkbe belerondítottam, hogy ha ennyire szép a mozaik, akkor vajon miért vonták be fehérre meszelt lavórbádoggal a Blahán, meg az Astorián? Persze leugattak, hogy most nem arról van szó. Hát miről? Ez is, az is a mi metrónk. Én ugyanis kissé köpönyegforgatónak találtam ezt, hogy ha egyszer szép a mozaik, meg nívódíj, meg építészeti elismerés, meg a faszom, akkor miért töröltük ki a múltunkból a kettes metró ugyanilyen díszítésű állomásait? Az egyikről áradozik, a másikat meg elfelejti.

Division 2014.05.29. 21:50:25

@ROTFL Manó: Teljesen igazad van! Ahányszor csak a Blahán járok, mindig mérges leszek, hogy miért kellett ezt???

MP 2014.05.29. 23:19:44

Engem az is érdekelne hogy a kibontott anyagok ma hol vannak s mennyiért kerültek oda?

FF 2014.05.29. 23:46:32

Én szerettem, hogy bárhol kinéztem a metróablakon és tudtam, melyik állomáson vagyok. A Kontrollban is kiválóan azonosíthatók az állomások.

Liping 2014.05.30. 01:39:16

Nem kívánom kisebbíteni a neves magyar szakemberek munkáját, de se Belgrádban, se Havannában nem épült metró.

csillaberk 2014.05.30. 02:41:45

@Liping: Pont most akartam beírni, hogy Belgrádban nincs metró. Borzalmas tömegközlekedése van...
Bécsben melyik metrónál dolgoztak magyar szakemberekkel?
Abban nagyon megegyezik a véleményem, hogy kár volt az egyedi jelleget a piros-fehér sémára felcserélni.

Grgabácsi 2014.05.30. 08:23:45

@Liping: Továbbá Bukarest hallani sem akart arról, hogy akár az oroszok, akár mi biztosítsunk részükre metróépítő szaktudást. Hozzá kell tenni, ehhez képest egész korrekt lett. A bécsiek sem vettek igénybe magyar segítséget, hiszen akkor az NSZK-ban már értettek hozzá, teljesen német filozófia alapján épült a bécsi metró is.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.30. 08:49:30

azt azért hozzá kell tenni, hogy a régi állomások sötétek, komorak voltak, esztétikai érték ide vagy oda. az is tény, hogy a felújítás erősen teszkógazdaságos lett. lehettünk volna egy picit nagyvonalúbbak, mert 30-40 évig ezt fogjuk nézni.

@ROTFL Manó: én hányok a mozaiktól, akkor már inkább a festett lavórbádog, ha mindenképp agyhalál kell :) de a móricz, vagy melyik az a borzasztó színes panelokból összerótt burkolatú, na, hát az is milyen már kérem. nem mondom, hogy stockholm kéne nekünk, pedig de, az kéne.

@Grgabácsi: "ehhez képest"? :)

ZBR 2014.05.30. 09:56:02

@milliliteratura:
Először az a bajod, hogy komor, aztán az, hogy színes. Ez klimax lesz :)

Komolyra fordítva: a világítás javításával, a posztban említett felületkezeléssel+felcsiszolással, és a burkolat valamely részének módosításával (pl. fal megmarad, padló csere) ezen a sötét, komor hangulaton sokat lehetett volna segíteni. Ha lett volna rá szándék. Igaz, én úgy tudom, hogy több helyen az eredeti burkolat olyan rossz állapotban volt, hogy a megtartás, visszaépítés azért nem merült fel reális lehetőségként.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.30. 10:38:40

Úgy tudom hogy a Hármas metró közlekedési és utasszállítási szempontból jóval indokoltabb volt mint a kettes, csak az elvtársak a háborúban rájöttel, hogy a budapesti duna hidak felrobbantásával pikk-pakk ketté lehet vágni az országot, így a duna alatt pályaudvartól pályaudvarig (keleti-déli) tartó vasúttal simán össze lehet kötni a két partot. Atomtámadás ellen is védeniük kellett, és ha jól tudom, a parlamentnél az elvtársaknak külön sokkal biztonságosabb bunker is épült a "sima" metróalagutaknál. Az építkezés során kb 2 centivel "megsüllyedt" az akkori nemzeti színház a blahán, így az elvtársaknak volt végre indokuk, hogy lebonthassák a dolgozók testi épségének megóvása érdekében, bár az, hogy mindenhol süllyedtek épületek, ennél jóval nagyobb mértékben is és azokat nem bontották le, az már lényegtelen volt. A kettes metró történetének politikai része undorító szerintem.
Ettől függetlenül persze tetszik, és szívesen használom én is, és tetszik a felújítás utáni világosabb dizájn is.

ComLo 2014.05.30. 12:09:09

A regi kettes metro design-janak koncepciojat koveti az en szememben a 4-es metro is, de ebben a szellemben epult szamos metro a volt SZU teruleten (pl Moszkva, Taskent). Azaz olyan epiteszetileg is egyedi, kulonleges, draga anyagokat hasznalo megoldasokkal van tele, amik szeppe es egyedive teszik. Nem is voltam tul boldog, mikor ezt lecsereltek az uj, egyseges feher techno design-ra.

Szamomra a masik ismert ellenpont a Singapore-i metro. Szinte minden allomas egyforman nez ki, mindenhol ugyanaz a design.

Es amellett sem mehetunk el azert, hogy mi a celja a metronak. Mert a fent emlitett varosallamban 1 megallo sem nyert nivodijjat, de van 6 vonal, es annyi ido alatt mint mi kiszenvedtuk a 4-es metrot, ott 4 teljes vonalat adnak att. Es egy metro elsodleges erdeme meg mindig az, hogy emberek tomeget szallitsa gyorsan. Es akarmennyire is szep meg csicsa a pesti metro 100szor inkabb a Singapore-i tomegkozlekedes ...

Mortein5 2014.05.30. 13:23:05

Szerintem abszolút nem baj, hogy lecserélték a rémes felületeket! Szürke, komor, retró volt az egész metró, mintha valami sötét barlangba kellett volna felszállni. Sokkal jobb a mostani, egységes, modern, világos!

Mortein5 2014.05.30. 13:25:53

Egyébként akinek nem tetszenek az új felületek nyugodtan 3 as metrózzon a mocsokban! :)

Girhes Joe 2014.09.06. 17:38:45

A 2-es metró régi dizájnjával nem is a sötétség volt az elsődleges baj, bár hatalmas hiba egy metróban sötét anyagokat használni (ezt a 4-esnél is elkövették több helyen). Elég ránézni a Blaha előtte-utána képére itt a cikkben, a régiben több a lámpatest, de végeredményben kb. harmadannyi a fény, bár ehhez a vizuális hatáshoz mondjuk a sötétzöld fal mellett a sötétkék metrókocsi is hozzájárul.

Na de a sötétség erőteljes világítással legalább korrigálható. A nagyobbik baj az volt, hogy valamiért a 2-es vonal tervezői csak szögletesben tudtak gondolkodni, és ezért az alagutak kör keresztmetszetét gyakorlatilag mindenhol álburkolatokkal négyszögesítették. Ami miatt iszonyat szűk, klausztrofób terek jöttek létre, az embernek az az érzése volt, hogy meg tudja érinteni a plafon burkolatát. Emellett még a fizika törvényei alapján a szűkebb helyen a huzat is nagyobb. Vagyis az álburkolatok kibontása elkerülhetetlen volt. Na most hogy a bontás után az új felületekre egyenbádog borítás került, az már szerintem szimpla spórolás volt, mert lehet csicsát csinálni íves falra, világos színben is, lásd Moszkvát, ahol aztán irgalmatlanul sokat költöttek a metróra.
süti beállítások módosítása