Antanténusz, Szórakaténusz

 2014.08.07. 10:16

A kecskeméti játékmúzeumról

"Antanténusz,
Szórakaténusz,
Szóraka-tiki-taka.
Alá-balá,
bib-bam-bum."

1..JPG

Babák, mackók, majmok (a szerző felvétele)

Bizonyára sokak számára ismerős a fenti kiszámoló versike és megannyi emléket idéz fel a gondtalan gyermekkorból, amikor a legegyszerűbb tárgyból is elkészülhetett a legizgalmasabb játék, amihez csak egy kis fantáziára volt szűkség. Hasonlóan nosztalgikus és csodálattal teli hangulatba kerülhet az ember ha meglátogatja Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely Gyűjteményét. A múzeum 1981 decemberében nyílt meg és ekkor kezdődött el a magyar nyelvterület különböző korszakaihoz kapcsolódó játékok szisztematikus gyűjtése is. Manapság a gyűjtemény már több mint 18.000 darabból áll, amelyek között megtalálhatóak a népi játékok, az ősi eredetű csigacsont-játékok, minőségi kivitelezésű gyári játékok, valamit a gyermekirodalom és a bűvészet remekei is.

2..JPG

Francia mozaikrejtvény az 1780-as évekből (a szerző felvétele)

Érdekességként megjegyzendő, hogy olyan képzőművészek, mint Undi S. Mariska, Juhász Árpád, Grabowieczky Leon vagy az építész Márkus Géza munkái is fellelhetőek a múzeumban, valamint Rodolfó (Gács Rezső) több száz kártyapaklit, bűvészkönyvritkaságokat is tartalmazó hagyatéka. A legrégebbi tárgy egy az 1780-as évekből származó francia mozaikrejtvény (puzzle), legújabbak pedig modern iparművészeti tárgyak, de az anyag zömét a 19. század második és a 20. század első feléből származó játékszerek teszik ki. Az évek során földrajzilag kitágult a múzeum gyűjtőköre és már nem korlátozódik magyar nyelvterületre, ennek köszönhetően megtalálhatóak itt játékok Európa számos országából, így Németországból, Szlovákiából, Csehországból, Romániából, Finnországból, Oroszországból, de más földrészek vidékeiről is, például Tádzsikisztánból, Mexikóból vagy Japánból.

3..JPG

Vasútmodell (a szerző felvétele)

A múzeum kiállítása két részre oszlik, az állandó és az időszaki tárlatra. Az állandó kiállítás népviseletes babákat, babaházakat, agyagsípokat, csuhébabákat, fából faragott állatokat, vasútmodelleket, vásárfiát, lemezjátékokat tartalmaz. Az időszakos kiállítás jelenleg főurak és más híres személyiségek gyermekportréit soroltatja fel Ők is voltak gyerekek címmel. Ezen tárgyak között járva a szülők felidézhetik legkellemesebb emlékeiket, a gyermekek ötleteket meríthetnek elődjeik fantáziájából, kiszélesedhet a játékszerhez társított fogalomkör, hiszen manapság a gyermekek dolga könnyebb és nehezebb is egyszerre, mivel hatalmas a választék a játékpiacon és nagy részüket készen kapják, amihez sokkal kevesebb kreativitás és képzelőerő kell. Ezen felül a szülők és gyermekek együtt fedezhetik fel egy-egy népszerű játék történetét, így például, hogy az öltöztethetős papírbabák először a 19. századi divatlapok kellékei voltak, melyek felnőtteknek szóltak és csak később változtak játékká. A puzzle kialakulásának története pedig 1760 körül kezdődött, amikor John Spilsbury pedagógiai szándékkal Anglia megyéinek térképét egy vékony mahagóni falapra kasírozta fel és a megyék határai mentén körbevágta, létrehozva ezzel egy izgalmas és tanulságos iskolai feladatot, ami világhódító útjára indította a kirakós játékot.

4..JPG

Babák és babaház berendezések (a szerző felvétele)

Ha pedig a látogatók nem elégszenek meg a nézelődéssel, a múzeum, ami műhelyként is funkcionál, különböző gyermekfoglalkozások keretén belül kipróbálható az agyag-, a papír-, a fa- vagy akár a textiljáték készítés is. Ezeken keresztül a hagyományos játékszerek nem csupán a vitrinek üvegei mögött csodálhatóak meg, hanem a gyakorlatban is.

5..JPG

Népi játékok (a szerző felvétele)

A játékok a mindennapok részét képezik, minden korszakban megtalálhatóak és mindig alkalmazkodnak azokhoz. Szorosan kapcsolódnak a különböző kultúrák hit- és hiedelem világához, tájegységenként változó formák és témák alakulnak ki, így a kultúrtörténet jelentős részei. „Komolytalan” szerepük miatt kutatásuk és jelentőségük kiemelése elhanyagolódik, pedig rengeteg mindent elmond egy társadalomról, a nevelési elvekről, a tárgy használójáról. A fentiek tudatában a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely Gyűjtemény hiánypótló és kiemelt fontosságú intézmény, ami maradandó élményt nyújt látogatóinak 0-tól 99 éves korig.

6..JPG

Agyag- és cserépjátékok (a szerző felvétele)

Varga Orsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr826577003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása