Levert vakolat és hallgatás  

 2016.03.25. 10:15

Kolozsvári helyzetjelentés

Kolozsvár egyik ikonikus épülete a város központjában álló, sokak által szeretett New York szálló. Az egykoron fényes szálloda évek óta kihasználatlanul áll. Igaz, időnként megnyitják, ilyenkor pedig különböző kulturális rendezvényeknek és buliknak ad otthont. Egyeseknek romkocsmája van: Kolozsvárnak romszállója.

Az évek folyamán a New York tulajdonjogát bonyodalmak övezték, így nem is gondozta az épületet senki. Ennek következtében a tavalyi év decemberében egy vakolatdarab egy járókelőre zuhant. Az esetnek szerencsére nem voltak súlyos következményei, de a város vezetősége intő jelként értelmezte, s a sokévnyi passzivitás után cselekedni kezdett: csákánnyal bontották a vakolatot és levertek néhány életveszélyesnek ítélt urnát az épületről. Történt mindez egy olyan városban, amely 2015-ben büszkén viselte az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, s nagy reményekkel nézett a jövőbe, az Európa Kulturális Fővárosa cím felé. Ahelyett, hogy a város vezetősége a városkép szépítésén, az épített örökség minél sokoldalúbb hasznosításán gondolkodna, az idei év első napjaiban az épületek rombolásába kezdett: ereszeket bontatott ki, felhólyagzott vakolatokat veretett le, stukkódíszeket tűntetett el a járókelők testi épségének garantálására hivatkozva.

1.jpg

Tűzoltók rombolják le a Deák Ferenc (Eroilor) utca egyik épületén a balusztrádot. Forrás: szabadsag.ro

Nem sokkal ezután a Deák Ferenc (Eroilor) utca egyik épülete következett. A város egyik leghangulatosabb utcája ez, amelyet részben sétálóutcává alakítottak. Báját a nagyrészt historizáló épületek adják. Itt egy egyemeletes épület attikáján elhelyezett dekoratív balusztrádot brutalitással romboltak le a tűzoltók. A helyszínen nem volt jelen építész vagy műemlékvédelmi szakember, s az eltávolított (szó szerint az utcára ledöntött) épületelemek darabokra törtek, zuhanásukkor pedig károsították a homlokzatot is. Bár a polgármesteri hivatal a későbbiekben arról biztosította a sajtót, hogy szakemberek felvilágosították a tűzoltókat, hogyan távolítsák el szakszerűen a különböző elemeket, amelyeket megőriznek, a balusztrád kőtörmeléke napokig állt az épület kapualjában. A hivatalos álláspont szerint az elemek eltűntetését fotódokumentáció előzte meg, amely lehetővé teszi a későbbi helyreállításokat.

3.jpg

Régebbi fénykép az épületről. Pop Rodica gyűjteményéből. Forrás: facebook

4.JPG

Az épület mai állapota. Fotó: Újvári Dorottya

6.JPG

Az összetört balusztrád maradványai a kapualjban. Fotó: Újvári Dorottya

A polgármesteri hivatal újabb akcióit előrelendítette, hogy a kolozsvári vasútállomást a Széchenyi térrel, s a városközponttal összekötő Ferenc József (Horea) út végében, a Szamos-híd mellett található Elian-palota homlokzatáról is lehullott a vakolat a járdára. A hivatal január 5-én közleményben jelentette be, hogy riasztotta a Katasztrófavédelmi Hivatalt, hogy ellenőrizzék és amennyiben szükségesnek ítélik, távolítsák el a veszélyes épületelemeket. Annak ellenére, hogy a Guttmann Szabolcs elnöklete alatt működő Területi Műemlékvédő Bizottság nem értett egyet az intézkedésekkel, a tűzoltók zavartalanul végezték munkájukat. Ez annak tudható be, hogy a Bizottságnak semmilyen eszköz nem áll rendelkezésére a különböző intézkedések leállításához, mindössze tanácsadói szerepe van.

7.JPG

Tűzoltók az Uránia-palota vakolatát bontják. Fotó: Újvári Dorottya

Következő nap a tűzoltók az Uránia-palota homlokzatát kezdték bontani. Mind a magyar, mind a román sajtó felháborodott cikkekkel volt tele, kifogásolták a polgármesteri hivatal szakszerűtlen megoldását, a több városban alkalmazott ideiglenes, gyors megoldások (biztonsági hálók, állványok) alkalmazásának teljes hiányát. De mozgolódtak a civilek is: online-petíciót indítottak, amelyet csupán pár óra elteltével több ezren írtak alá. Ezek a típusú petíciók ugyan jogi erővel nem bírnak, de mindenképp reprezentatívak. A Korzo Egyesület Facebook-oldalán folyamatosan tudósította és aktivizálta az érdeklődőket, a #stopkillingmonuments (románul #stopucidereamonumentelor) a román sajtóba is bekerült.

8.jpg

A megrongált Minerva-palota. Fotó: Újvári Dorottya

Fontos tudatosítani, hogy ezek az épületek valóban rossz állapotban vannak, s helyreállításuk teljességgel indokolt. Viszont a polgármesteri hivatal intézkedéseit semmiképp sem lehet helyesnek, főleg nem szakszerűnek nevezni. A sajtóban felröppent a hír, hogy létezik egy közel 150 olyan épületet felsoroló lista, amelyek felújításra, javításra szorulnak. Kiderült, hogy több esetben a városháza társtulajdonos, ezért végezhették el ennyire gyorsan a beavatkozásokat. Az épületek gondozása és folyamatos karbantartása amúgy teljességgel a tulajdonosokat terheli, viszont ők gyakran nem rendelkeznek a szükséges anyagi háttérrel. Sokszor a tulajdonjog kérdése sem tisztázott, ami tovább nehezíti a helyzetet. Azok, akik az államosítás során eltulajdonított lakásukat visszakapták, teljesen lelakott, tönkrement épületekbe költözhettek vissza, amelyeket évekig nem gondozott senki. A lakosokat nem segíti a bürokrácia sem, hiszen a különböző engedélyek és papírok beszerzése nem csak költséges, de bonyolult is.

10.jpg

A megrongált Benigni-palota. Fotó: Újvári Dorottya

A rombolás ellen Vlad Alexandrescu kulturális miniszter egy Facebook-bejegyzésben szólalt fel, hiszen a fent említett listán több országos jelentőségű műemlék is szerepelt, továbbá felszólította a városvezetőséget, hogy állítsák le a munkálatokat. A Korzo Egyesület nyílt levelet fogalmazott meg a polgármesteri hivatalnak, amelyhez több mint 700 civil és közel 20 intézmény és egyesület csatlakozott. Az egyesület honlapján elérhető levélben az intézkedések jogosságára és szakmaiatlanságára vonatkozó kérdéseket tettek fel, de egyelőre választ nem kaptak.

11.JPG

Épülettörmelék a járdán. Fotó: Újvári Dorottya

Elhallgatott a polgármesteri hivatal, elhalkult a sajtó is, de abbamaradtak az ártó munkálatok is. Sőt, elvileg el fognak indítani egy programot, amelynek célja a tulajdonosok támogatása a felújítási munkálatok elvégzésében. A még függőben levő terv megvalósulásáig az épületeket védőhálókkal és állványokkal fogják biztonságossá tenni. Reméljük, hogy születni fog egy olyan program, amely hosszú távon is biztosítani tudja az épületek felújítását és karbantartását. Pozitív példa lehet a Szamos-híd lábánál álló Babos-palota, amelyet nemrég gyönyörűen restauráltak.

Barazsuly Viktória Adrienn
BBTE, Kulturális örökségvédelem, MA
Korzo Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr938524986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása