Helyszín: Lechner Tudásközpont, 1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3 épület
Időpont: 2017. május 10. – december 31., hétfőtől csütörtökig 9-17 óra között
Előzetes egyeztetéssel kurátori tárlatvezetés kérhető a monika.pesti@lechnerkozpont.hu címen.

A lerombolása által szimbolikus jelentőségűvé vált Regnum Marianum, a balatonboglári katolikus templom és sok más jelentős középület tervezője, a lakóépülettervezés egyik nagy reformere, Kotsis Iván tárgyilagos, visszafogott építészetével az arany középutat igyekezett megtalálni korszakának historikus, modernista, nemzeti törekvései között és ebben a szellemben nevelte fel építészgenerációk sorát. Szakmai hagyatékának nemrég a Lechner Tudásközpontba került részei alapján a kiállítás eredetileg vele foglalkozott volna, az anyagok feldolgozása során azonban egyszer csak öccse, a 120 éve született Kotsis Endre építész lépett elő váratlanul. Korai halála miatt neve a szakmai köztudatban bátyjáéhoz képest sokkal kevésbé ismert, annak ellenére, hogy épületeinek kvalitása és tanári tevékenysége sem marad el testvére teljesítménye mögött.

1_balatonboglar_templom_lq.jpg

Kotsis Iván: A balatonboglári római katolikus templom, 1931 (Forrás: Kotsis Iván: Épületek és tervek, Pósa Károly Könyvkereskedő Kiadása, 1945; Lechner Tudásközpont szakkönyvtára)

"A tanári együttes működésében szoros kapcsolatot tartottam Endre fivéremmel, aki a magasépítési tanszék professzora volt, s akivel nézeteink állandó harmóniában állottak. Adottságaink és pályafutásunk egészen párhuzamos volt. Építőművészi beállítottsága mellett ösztönös gyakorlati érzéke az épületszerkezetek felé vezette. Tanszékének tárgyai a szerkezettanból, valamint másik tárgykörből, a mezőgazdasági építészetből állottak. Ez utóbbiban úttörő munkásságot végzett, és elméleti valamint gyakorlati tevékenységével megalapozta a korszerű magyar mezőgazdasági építészet tudományát.” – írta Kotsis Iván az önéletrajzában testvéréről.

2_vorosmarty_ter_lq.jpg

Kotsis Endre: Harkányi-bérház, Budapest, Vörösmarty tér, 1938 (Forrás: Kotsis-hagyaték, Lechner Tudásközpont)

Talán nem véletlen, hogy az önmagát sohasem az előtérbe állító Kotsis Iván a hagyatékán keresztül is az öccsére hívta fel a figyelmet. A kiállítás így a két világháború közötti magyar építészetben és egyetemi oktatásban fontos szerepet játszó testvérpár munkásságát párhuzamosan mutatja be (a terjedelmi korlátok miatt a teljesség igénye nélkül és elsősorban a Lechner Tudásközpontban található anyagokra alapozottan), röviden megemlékezve Kotsis Iván két építész fiáról, ifj. Kotsis Ivánról és Kotsis Lajosról is.

3_drschnell_nyaralo_lq.jpg

Kotsis Endre: Dr. Schnell-nyaraló, Érdliget, 1942 (Forrás: Kotsis-hagyaték, Lechner Tudásközpont)

Pesti Monika

Impresszum


Kurátor: Pesti Monika
Kurátorasszisztens: Mádl Janka
Grafikai munkák, kivitelezés: Kirkovits Andrea, Szegedi Róza, Albert Eszter, Jani Zsuzsanna, Todorovits Márta, Kis Ádám, Györki Dániel
Restaurálás, kivitelezés: Feledi Zsuzsanna
Mai fotók: Kis Ádám
Könyvtári kutatástámogatás: Varjú Zsuzsanna
Külön köszönet: Hokker Gábor, Kis Yvette, Hámory Zsófia
Szállítás, beszerzés, előkészítés: Naszályi András, Sereg Kata, László Margit, Varga Mihály
A kiállítás Kotsis Iván hagyatékának a Lechner Tudásközpontban őrzött része alapján valósult meg, amelyet kiegészítenek a leszármazottak tulajdonában álló képek, fotók és tárgyak.

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512710018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása