Közösségépítés az épített örökség százéves, nyitott színpadán

Időutazás, megelevenedő évtizedek és múltbéli pillanatok a mai lakók tolmácsolásában, feltáruló pince-titkok és mesés kilátású háztetők, születésnapi koncert a gangon, növény-ültetés a jövő lakóinak az udvaron, izgalmas séta a szomszéddal egy régi gyárépületben vagy egy százéves szállodában? Ha azt hitted, hogy ilyen csak a mesében létezhet együtt, akkor tévedsz! Immáron 4. alkalommal tárja ki kapuit Budapest százéves házainak színe-java, hogy felfedezd e sokszínű város egykori és mai izgalmas történeteit, lakóit, helyszíneit. Április 26-27-ig még sok idő van, de már most, az esős, szürke napokon érdemes elkezdeni gondolkodni, tervezgetni, sőt, még most sem késő csatlakozni 100 éves ház lakójaként vagy önkéntesként a Budapest100-hoz!

1-2.jpg

bal: Egy százéves ház ünnepe - V. Balassi Bálint utca 25. (Fotó: Mohay Balázs)
jobb: Az ötletadók székhelye: Az OSA Archívum az egykori Goldberger-házban  (Fotó: Krizbai Zoltán)

Miért pont 100?
2011-ben, amikor az OSA épülete, az egykori Goldberger-ház 100 éves lett, különleges meglepetést eszeltek ki: miért ne nőhetne ez a születésnap egy egész városi ünneppé? Az ötlethez a megvalósításban a Kortárs Építészeti Központ társult, sok-sok lelkes önkéntessel, lakókkal, lokálpatriótákkal, az eredmény pedig magáért beszélt: a néhány hónapos szervezést követően mintegy 50 épületbe juthatott be az a 16000 ember, aki felkerekedett az év 100. napjához legközelebbi hétvégén. A különleges születésnapot sokan sokféle ajándékkal tették még emlékezetesebbé: lefestették a korlátot, kitakarították a pincét vagy padlást, koncertet rendeztek a belső udvaron, ház-felfedező sétákat tartottak, meséltek a ház emlékezetes pillanatairól, vagy épp játékos kalandra hívták a kíváncsi látogatókat.

3.jpg

A Palatinus-házak padlás titkai (fotó: Blaumann Edit)

Miért fontos ez?
Mert nap mint nap elmegyünk a városban az épített örökség mellett, anélkül, hogy különösebben tudomást vennénk róla. Pedig minden háznak megvan a maga története, sok mindent képesek még ma is elárulni, ha kíváncsian fordulunk feléjük, megérdemlik tehát a figyelmet. E szemlélet formálására, népszerűsítésére, az örökségfigyelésben való aktív részvételre hív többek közt ez a blog is.

5.jpg

A Magdolna-negyedi séta első állomása: Rákóczi tér 4., a Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola épülete (Pártos Gyula, 1911) (fotó: Blaumann Edit)

Milyen mankók állnak rendelkezésre egy-egy ház történetének, érdekességeinek felderítésére?
Kutatni kell, az bizonyos: terveket, építtetőket, tervezőket, kivitelezőket, egykori és mai lakókat, utcaképeket és azok változásait, történeti eseményeket, legendákat a ház idősebb lakóitól, rejtett szépségeket és praktikus érdekességeket. Minderre levéltárak, könyvtárak, archívumok, fotógyűjtemények, tematikus honlapok, blogok és természetesen a személyes beszélgetések adják a legalkalmasabb terepet mindazoknak, akik becsatlakoznak Budapest 100 éves házainak kutatásába – amely az előkészületek között talán a legláthatatlanabb. 

6-7-8.jpg

bal: Készülődés a leporellók terjesztésére (fotó: Csanádi Gábor), közép: Megújuló előtér (fotó: Raffay Zsófia), jobb: Bútorok készülnek az udvarba (fotó: Ember Sári)

Nem árulunk el nagy titkot, ha felfedjük, hogy egy ilyen rendezvény előkészítése bizony sokak aktív részvételét kívánja – ez azonban már a közösségépítés része is. Hiszen pont azért jó, hogy sokan sok helyről jönnek össze együtt tevékenykedni e rendezvény kapcsán, mert így adódik a legtöbb lehetőség egymástól tanulni, együtt felfedezni az összefüggő szálakat, hogy aztán abból valami új bontakozhasson ki. 

Mit kínál idén a Budapest100?
Izgalmas év épületeire és eseményeire nyitunk kaput idén, hiszen 1914-ben, a világháború kitörésének évében is sokszínűen épült a város. Már túl vagyunk a klasszikus értelemben vett szecesszió lenyűgözően burjánzó ornamentikáján, egyre inkább előtérbe kerülnek az Art déco és a modern formavilág előfutárai az épületek között.

9-10.jpg

bal: A Kőbányai Szent László Gimnáziumba is bepillanthatunk áprilisban (fotó: Zellei Boglárka)
jobb: Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnáziuma is kitárja kapuit a nyílt hétvégén (fotó: Malustyik Mariann)

Alkalmunk lesz összehasonlítani a szecesszió magyar mesterének, az 1914-ben elhunyt Lechner Ödönnek egyik utolsó, inkább már Vágó József által megálmodott iskolaépületét a korát megelőzően modern Lajta Béla által elkezdett, de a háború miatt csak jóval később befejezett ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájával. A háborúra nem csak az elhúzódó építkezések fognak utalni a házak között, hanem két egészen különleges, hadviseléshez kapcsolódó helyszínen is barangolhatunk: a Soroksári úti Fegyvergyár százéves épületrészei, és a Budaörsi úti gyalogsági kaszárnya nem mindennapi helyszíneink közé tartoznak idén. 

11-12.jpg

bal: Az egykori fegyvergyár (fotó: Maczó Balázs)
jobb: A Petőfi laktanya (fotó: Gyenis Ajándok)

Az utazás szerelmeseinek alkalma nyílik különleges szállodákba bepillantva eldönteni: vajon az egykori Adria Biztosító Társulat palotájában ma működő Le Meridien Szálloda vagy az eredetileg is szállónak épült Astoria Hotel lenne számára kedvesebb, ha Budapestre érkező külföldi vendég lenne? 

14-15.jpg

bal: Az Astoria Szállóról megjelent első fotók a Művészet folyóiratból
jobb: A Szálló 100 éve fogadja vendégeit (fotó: Fonyódi Anita - kep-ter.blogspot.hu)

Ahogy néhány esetben már eddig is felvillant, a múltból kilépve azt is felfedezhetjük, hogyan élnek tovább, akár egykori funkciójukat valami egész másra cserélve ezek az épületek: bepillanthatunk majd az Andrássy út egyik lenyűgöző villájába, az Orosz Kulturális Központ mindennapjaiba, sőt, reményeink szerint megnézhetjük azt is, mi minden van ma az egykori Sóház és a Sertéshizlalda területén…

15-16.jpg

bal: Az Orosz Kulturális Központ lépcsőháza (fotó: Szántói Lilla)
jobb: A Sóház kupolája belülről (fotó: Tomka Móric)

A jó hír pedig az, hogy ez a rövid kis válogatás csak a százéves intézményekből szemezgetett, emellett sok-sok lakóház is kitárja majd kapuit a város különböző pontjain: így tehát megtudhatjuk, mi rejtőzik a Ferenciek terén található Aranyház puttói mögött, vagy milyen ma az élet a Bakator utcában…

16-17.jpg

bal: Ferenciek tere 11. Arany-ház (fotó: Regős Bence)
jobb: Bakator utca 20. (fotó: Nagy Kriszta)

Várunk tehát mindenkit április 26-27-én, s még most sem késő csatlakozni a 100 éves házakban lakóknak, vagy épp a jövőbeli önkénteseknek, hogy minél teljesebb képet tudjunk együtt megmutatni 1914 és 2014 Budapestjéről! 

Tolnai-Pálóczy Enikő

A bejegyzés trackback címe:

https://oroksegfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr965832800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása